Grovfoderanalys - Får

En foderanalys är ett viktigt underlag för att kunna ta fram en bra foderstat till dina får. Vi hjälper dig att få mer kunskap om ditt grovfoder och dess innehåll av protein, energi och mineraler med mera. En väl framtagen foderstat som stämmer överens med dina fårs behov är viktig för tillväxt, benhälsa och muskelfunktion hos djuret. Fårens näringsbehov varierar under olika perioder i produktionen. Digivande tackor och växande lamm kräver näringsrikt foder, medan foder med lägre näringsinnehåll är bättre för en lågdräktig tacka. Även halten av fibrer i fodret är viktigt att veta, eftersom fårens våm är liten och högt fiberinnehåll lätt fyller våmmen. Resultatet av detta är minskat foderintag, vilket gör det extra viktigt att det fiberrika fodret har en högre koncentration av andra viktiga näringsämnen så inte djuret riskerar att få näringsbrist. Vill du ha hjälp med att ta fram foderstat eller råd kring andra husdjursrelaterade ämnen? Hushållningssällskapet erbjuder även rådgivning. Kontaktuppgifter till våra husdjursagronomer hittar du under kontakta oss!

Mineralanalys

Att göra en mineralanalys på grovfodret är viktigt för att säkerställa att dina djur får i sig tillräckligt med mineraler i sin diet. Mineraler är nödvändiga för många kroppsfunktioner och brist kan leda till en rad olika hälsoproblem hos djuren som exempelvis försämrad benhälsa, muskelsvaghet eller nedsatt fertilitet. Såväl underskott som överskott kan påverka djurets hälsa negativt. Vallens växtslag, skördetid, skördesätt och kalkning av fält är bara några av en rad olika faktorer som har inverkan på fodrets mineralsammansättning. Det är omöjligt att veta innehållet av mineraler i grovfodret utan att göra en analys, därför rekommenderar vi alltid att man även väljer till en mineralanalys utöver bas-paketet.

Nollställ

Välj analyser

Kontakta oss för offert om du har ett större antal prover som du vill få analyserade, alternativt efterfrågar analyser som vi ej har listade här.
Avgift
Kostnad
Vad som ingår
Grundavgift
100kr
Priser exkl moms.
Märkningar av prover sker steget efter varukorgen.